Makyna | 1.9.2017

Dobrý den,

Zaměstnavateli jsem přislíbila nástup na snížený úvazek po ukončení mateřské, protože pracuji ve vedoucí pozici a bylo to žádoucí. S nástupem na rodičovskou jsem nastoupila do práce na 0,5 úvazku na svou pozici, podepsala papír o předčasném nástupu do zaměstnání a dodatek ke smlouvě, kde se mi snižuje úvazek na 0,5. Nyní mi bylo sděleno, že se má pozice v rámci změn v organizaci ruší a mám možnost buď nastoupit na nižší pozici nebo odejít. K této situaci mám několik dotazů. Když odmítnu přistoupit na změnu pozice, musí se mnou zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr výpovědí s 2 měsíční lhůtou z důvodu zrušení mé pracovní pozice a vyplatit mi odstupné za 3 roky? V organizaci pracuji více jak 5 let. Odstupné mi bude předpokládám případně vyplaceno jen z polovičního úvazku? Kdybych z organizace odešla, musím se hlásit na ÚP, když ještě 1,5 roku budu čerpat rodičovskou? Kdybych v blízké době otěhotněla, počítala by se mi mateřská z polovičního úvazku nebo z celého?
Velice děkuji za odpovědi na mé dotazy a přeji pěkný den,

Markéta

Odpověď:

Dobrý den,
pokud u zaměstnavatele proběhly organizační změny a Vy jste se v jejich důsledku stala nadbytečnou, může Vám zaměstnavatel dát výpověď pro nadbytečnost. V takovém případě máte nárok na odstupné. Výpovědní doba trvá dva měsíce a začíná od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po obdržení výpovědi. Výše odstupného se stanovuje podle počtu odpracovaných let (pokud pracovní poměr trval méně než 1 rok, jednonásobek průměrného výdělku, pokud trval 1 rok až 2 roky, dvojnásobek, a pokud pracovní poměr trval alespoň 2 roky, trojnásobek). Pro účely odstupného se průměrným výdělkem rozumí průměrný měsíční výdělek. Spočítá se podle pravidel v zákoníku práce jako průměrný hrubý výdělek za celé nejblíže předcházející kalendářní čtvrtletí, přičemž roli hraje hrubá mzda, kterou zaměstnanec v tomto období obdržel, a odpracovaná doba v tomto období.
Pokud v zaměstnání skončíte, rodičovskou dovolenou už čerpat nebudete. Budete však nadále dostávat rodičovský příspěvek v takové výši a období, jak jste si zvolila. Záleží na Vás, kdy se po ukončení pracovního poměru zaevidujete na úřadu práce, protože platí, že péče do 4 let věku je hodnocena jako náhradní doba pojištění pro důchodové účely a při péči o dítě do 7 let věku platí za pojištěnce zdravotní pojištění stát. Jinak platí, že je možné dostávat podporu v nezaměstnanosti a současně rodičovský příspěvek.
Úřad práce Vás zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání, pokud budete splňovat podmínku minimální pojištěné doby (tj. 12 měsíců v posledních 2 letech, přičemž se do toho započítává i doba na rodičovské dovolené), pak máte nárok díky péči o dítě na minimální podporu v nezaměstnanosti.
Co se týká peněžité pomoci v mateřství, podle § 19 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění se u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. Ve Vašem případě, pokud už pracovní poměr, z něhož se Vám proplácela první PPM, trvat nebude, je rozhodující, kdy tento pracovní poměr skončil. Když nastoupíte na peněžitou pomoc v mateřství (tedy osm až šest týdnů před porodem) v ochranné 180denní lhůtě po skončení zaměstnání, bude se výše PPM počítat podobně jako při prvním dítěti. Jinak obecně platí, že výše peněžité pomoci v mateřství činí 70 % denního vyměřovacího základu. Denní vyměřovací základ u zaměstnanců se zjistí tak, že započitatelný příjem zúčtovaný v rozhodném období se dělí počtem kalendářních dnů připadajících na rozhodné období. Rozhodným obdobím je zpravidla období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém žena nastoupila na mateřskou dovolenou.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect