Petra | 7.9.2017

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně diskriminace ze strany zaměstnavatele. Pracuji v malé CK kde jsem byla přijata před 6 měsíci na pozici prodeje zájezdů. Moje kolegyně daly výpověď. Zaměstnavatel se mě nyní snaží vyhodit také. Aby mohl nabrat zcela nové lidi. Začíná na mě různě psychicky útočit. Hledá chyby tam kde nejsou, abych to vzdala sama a nemusel mě dávat odstupné. Dověděla jsem se informaci, že na mě začíná kout různé nástrahy. např. mě chce nechat vyzkoušet z věcí na které jsem nebyla řádně proškolena. Vlastně vůbec nemám o nich žádné informace. A na základě toho mě chce vystavit vytýkací dopis. Věřím, že dalších nástrah přibude. V pracovní smlouvě nemám, definován ani přesný rozpis práce, co je mou náplní činnosti a co ne. Můžu se nějakým způsobem tomuto bránit ? Začít to někde řešit ? Můžete mi prosím poradit ? Děkuji moc za rychlou odpověď. Situace je akutní.

Odpověď:

Dobrý den,
ve Vašem případě se evidentně jedná o šikanu na pracovišti. Váš zaměstnavatel Vám musí přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy. To znamená, že Vás nesmí zaměstnávat pracema, které nespadají do Vašeho druhu práce. Pokud nemáte výkon činnosti blíže vymezen, mohou existovat činnosti, o kterých budete mít se zaměstnavatelem ve sporu, zda do Vaší pracovní náplně spadají, či nikoliv. Až Vás bude chtít zaměstnavatel opět přezkušovat z činností, které nespadají do druhu Vámi vykonávané práce, požadujte od zaměstnavatele předložení písemného dokladu o zaškolení na takovou činnost. V případě jeho absence takové přezkušování odmítněnte či do písemného záznamu uveďte svoji výhradu. Pokud Vám zaměstnavatel předloží vytýkací dopis, odpovězte na něj doporučeným dopisem, adresovaným zaměstnavateli, že s vytýkanými pochybeními nesouhlasíte a uveďte důvod nesouhlasu. Jestliže Vám zaměstnavatel dá výpověď z důvodu soustavného méně závažného porušování pracovní kázně, můžete se takové výpovědi bránit podáním žaloby o neplatnost výpovědi. Tato žaloba musí být podána do dvou měsíců po skončení výpovědní doby. V žalobě odkažte na výše uvedený dopis, jehož kopii a dodejku přiložte.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect