Hana | 11.9.2017

Pracuji jako sociální pracovnice ve výchovném ústavu, kde zřizovatelem je MŠMT. Ředitel mi v minulém roce umožnil pokračovat v navazujícím Mgr. studiu. Nyní mi sdělil, že mi v posledním roce, pár měsíců před státnicemi neumožní dokončit Mgr. studium a nebude mi umožňovat studijní volno. Důvod: ke své pracovní pozici nepotřebuji Mgr. vzdělání, podle něj je plně dostačující Bc. a DiS. Je postup ředitele správný? Písemná dohoda nebyla uzavřena. Mohu s tím něco dělat? Odvolat se např. na zákoník práce, školský zákon, zákon o pedagog.pracovnících, zákon o sociál. službách apod.?

Odpověď:

Dobrý den,
pro posouzení nároku zaměstnance na volno ke studiu za účelem zvýšení kvalifikace je rozhodující ustanovení § 205 zákoníku práce. Podle něj platí, že účast na školení, jiná forma přípravy nebo studium, v nichž má zaměstnanec získat předpoklady stanovené právními předpisy nebo požadavky nezbytné pro řádný výkon sjednané práce, které je v souladu s potřebou zaměstnavatele, zasahuje-li do pracovní doby, je překážkou v práci na straně zaměstnance, za kterou přísluší náhrada mzdy nebo platu (§ 232). O tom, zda se jedná o zvyšování kvalifikace, které je v souladu s potřebou zaměstnavatele, musí rozhodnout sám zaměstnavatel. Jestliže zaměstnavatel rozhodne o tom, že zvyšování kvalifikace je v souladu s jeho potřebou, pracovní volno zaměstnanci přísluší bez ohledu na to, zda případně sjedná kvalifikační dohodu. Zaměstnavatel je pak oprávněn sledovat průběh a výsledky zvyšování kvalifikace a poskytování pracovních úlev může zastavit jen jestliže, se zaměstnanec stal dlouhodobě nezpůsobilým pro výkon práce nebo po delší dobu neplní bez vážného důvodu podstatné povinnosti. Pokud však zaměstnavatel shledá, že zvyšování kvalifikace není v souladu s jeho potřebami, nemá povinnost poskytnout pracovníkovi žádné výhody. Záleží tedy, na čem přesně jste se s Vaším zaměstnavatelem ústně dohodli.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect