Zuzana Maciel | 5.10.2017

Dobrý den.

Jaká by prosím byla výše mateřské s druhým dítětem, pokud by plynule navazovala na rodičovskou? Vypočítává se stále ze mzdy, stejně jako to bylo u prvního dítěte?
*Prac. poměr na dobu neurčitou
* Nyní na RD s prvním dítětem

Jak by to bylo případně se třetím/čtvrým dítětem (narození dětí vždy po 2 letech); rodičovský příspěvek zvolený na 2 roky.

Díky. S pozdravem.
Mgr. Zuzana Maciel

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 19 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění se u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. To znamená, že pokud jste v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhlo věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější. Pokud tyto podmínky budete splňovat s každým dítětem, bude se Vám peněžité pomoc v mateřství vypočítávat vždy ze stejného vyměřovacího základu.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect