Katka | 10.10.2017

Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o Váš právní názor, týkající se platnosti konkurenční doložky.
Pracuji několik let jako OSVČ pro jednu nejmenovanou společnost, zabývající se realitní činností, průměrná provize ve výši 23.000 hrubého/měsíc. Naše spolupráce je ošetřena smlouvou o obchodním zastoupení, jejíž nedílnou součástí je i článek o zákazu konkurence a konkurenční doložka. V ujednáních tohoto článku se poskytovatel zavazuje, že nebude vykonávat po dobu 1 roku po ukončení této smlouvy na území Stč.kraje na vlastní nebo cizí účet realitní činnost (ve smlouvě přesněji vyspecifikováno, co se pod tímto pojmem rozumí), včetně působení ve funkci statutárního či jiného orgánu společnosti, jež se zabývá přímo či nepřímo realitní činností a dále, že nebude vykonávat na témže území činnost, která by měla soutěžní povahu vůči zastoupenému. Smluvní strany zde také prohlásily, že zákaz konkurence a konkurenční doložka byly ujednány po vzájemné dohodě v rozsahu odpovídajícímu plnění, které v souvislosti s činností poskytovatele dle smlouvy o obchodním zastoupení poskytl, poskytuje či poskytne poskytovateli a byl zohledněn i ve výši odměny Poskytovatele sjednané v této smlouvě. K tomu dodávám, že výše provize, vyplácené poskytovateli, je sjednána v běžné výši 30-48% podle pozice, dosažené obratem, což jsou průměrná čísla v této branži obvyklá. Porušením závazku o zákazu konkurence se poskytovatel zavazuje uhradit zastoupenému pokutu ve výši 50.000 Kč.
Firmu bych ráda opustila (morálně nesouhlasím s některými jejím přístupem k některým skutečnostem) a začala pracovat u firmy konkurenční, a to vzhledem k bydlišti ve stejném regionu. Vystavuji se tak riziku udělení pokuty ve sjednané výši. Existuje vůbec nějaká možnost zbavení se této povinnosti, nebo je jediným řešením zaplatit, případně ještě pracovat pro jiný region či zůstat ve firmě na "věčné časy"?
Předem děkuji za posouzení a Vaše vyjádření k tomuto problému a jsem s pozdravem.

Odpověď:

Dobrý den,
pokud jste smlouvu uzavřela jako OSVČ, nejedná se o problematiku upravenou zákoníkem práce, ale občanským zákoníkem. Dle ustanovení § 2518 občanského zákoníku platí, že strany si mohou ujednat, že obchodní zástupce po zániku obchodního zastoupení nesmí na určeném území nebo vůči určenému okruhu osob na tomto území vykonávat na vlastní nebo cizí účet činnost, která by měla soutěžní povahu ve vztahu k podnikání zastoupeného, zejména tu činnost, kterou při obchodním zastoupení vykonával pro zastoupeného. Konkurenční doložka, která tomu odporuje nebo která je ujednána na dobu delší než dva roky od zániku zastoupení, je neplatná. Omezuje-li konkurenční doložka obchodního zástupce více, než vyžaduje potřebná míra ochrany zastoupeného, může soud konkurenční doložku omezit.
Každou konkurenční doložku je třeba posuzovat případ od případu individuálně a vycházet při tom z různých aspektů, jako jsou výše sjednané pokuty, délka doby smluvního vztahu, délka doby závazku zdržet se konkurenčního jednání, atd. Konkrétní konkurenční doložka musí být sjednána tak, aby byla spravedlivě přiměřená a vyvážená pro obě strany. Na jedné straně nesmí bránit ve svobodném podnikání, na druhé straně musí chránit právo podnikatele na nerušené podnikání v zavedeném podniku. Ve Vašem případě, je podle mého názoru doložka odpovídajícím způsobem vymezena v čase, na určité území i co do výše smluvní pokuty. Doložku jste v daném znění podepsala. Řešením je, bohužel pro Vás, po dobu 1 roku pracovat např. v hl. m. Praze nebo jiném regionu, než je Středočeský kraj.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect