Iva | 19.10.2017

Dobrý den,
pracuji v malé firmě, která má 7 zaměstnanců, z toho jsme dvě ženy. Náš ředitel má ve své kanceláři erotický kalendář a mně i mojí kolegyni je to velice nepříjemné kdykoliv s ředitelem něco u něj řešíme. Ředitele jsem na to již upozorňovala, ale kalendář zatím neodstranil. Můžete mi poradit, jak lze situaci řešit? Můžeme po řediteli požadovat, aby kalendář odstanil a máme nějaké prostředky, jak se bránit, pokud odmítne? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
Váš ředitel se vystavením erotického kalendáře dopouští obtěžování nebo dokonce sexuálního obtěžování. Obtěžováním je i vytváření pokořujícího nebo urážlivého prostředí. V případě sexuálního obtěžování pak se sexuálním podtextem. Za dodržování zásady rovného zacházení a zásady zákazu diskriminace je odpovědný zaměstnavatel. Doporučuji se proto obrátit na něj, aby svému zaměstnanci nařídil kalendář nevystavovat. Upozorněte svého zaměstnavatele, že v případě, že nebude situaci řešit, můžete dát podnět k inspekci práce nebo žalobu k soudu na odstranění a zdržení se diskriminačního chování.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect