Květa | 23.10.2017

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak probíhá a jak mám požádat o střídání na rodičovské s otcem dětí (nejsme manželé). V současnosti jsem s dětmi doma já (máme 2 děti ve věku 6 měsíců a 2 roky), ale chtěla bych se vrátit zpátky do práce a zbytek rodičovské by čerpal manžel. Jak to prosím v praxi probíhá a jak to mám zařídit? A mohla bych se potom s partnerem ještě znovu prostřídat, že bych se vrátila zpátky k dětem?

Děkuji, Květa

Odpověď:

Dobrý den,
jestliže se chtějí rodiče během rodičovské dovolené vystřídat, je zpravidla nejjednodušší, když se společně dostaví na úřad práce (nejlépe k poslednímu dni v měsíci, který předchází měsíci, kdy matka dítěte chce zpět nastoupit do zaměstnání). Matka zde ukončí na základě vlastní žádosti pobírání rodičovského příspěvku a otec si současně požádá na základě vlastní žádosti o pobírání rodičovského příspěvku. S partnerem se můžete střídat, vezměte však v úvahu i složitou situaci zaměstnavatele, který za Vás pravděpodobně zaměstnal po dobu Vaší rodičovské dovolené pracovní sílu na dobu určitou. Doporučuji se se zaměstnavatelem předem dohodnout. Rovněž bych doporučovala obrátit se na úřad práce, který rozhodl o přiznání Vašeho rodičovského příspěvku, a který Vám poradí ve Vaší konkrétní situaci.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect