Petra | 30.10.2017

Dobrý den, vydělávám si jako OSVČ a v létě jsem uzavřela s jednou firmou smlouvu na dobu neurčitou, kde se zavazuji pracovat po tuto dobu výhradně pro tuto firmu. Známí - právník v důchodu mi řekl, že by se mohlo jednat o porušení zákona, ale nikde jsem o tom nic nenašla. Zajímal by mě proto Váš názor na věc. Mám doma dvě děti a rozhodně nechci nic riskovat. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 3 zákoníku práce může být závislá práce vykonávána výlučně v základním pracovněprávním vztahu, tzn. na základě pracovní smlouvy, dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce. Pokud budete vykonávat činnost pouze pro jednoho odběratele, upravte si svůj vztah tak, aby jeho podmínky nevykazovali znaky závislé práce. Závislou prací je podle § 2 odst. 1 zákoníku práce práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect