Karolina | 30.10.2017

Dobrý den, lze na RD pokud mi běží smlouva na dobu neurčitou na plný úvazek a chci ve stejném zaměstnání zaměstnat jen na 5h týdně a tímpádem je mi nabízeno DPP, může mi dále běžet i smlouva na dobu neurčitou nebo se v takovém případě smlouva ruší a zůstává jen DPP? Lze ještě k tomuto pracovat na živnostenský list a musí se v takovém případě platit navíc sociální a zdravotní pojištění? Dekuji.

Odpověď:

Dobrý den,
na rodičovské dovolené lze u u stejného zaměstnavatele pracovat na základě dohody o provedení práce, nicméně tato dohoda musí obsahovat jiný druh práce než pracovní smlouva. Práci můžete vykonávat i na živnostenský list. V tom případě bude Váš zaměstnavatel Vašim odběratelem. I v takovém případě byste měla pro zaměstnavatele vykonávat jinou práci než v pracovním poměru a tato práce by neměla mít znaky závislé práce. Jinak Vám i Vašemu zaměstnavateli hrozí postih za tzv. schwarzsystém. Pokud byste vykonávala samostatnou výdělečnou činnost jako vedlejší, sociální a zdravotní pojištění platíte pouze od určité výše výdělku. Limit za rok 2017 činí 67.756 Kč.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect