Marie | 15.12.2017

Dobrý den, jsem těhotná (7. měsíc) a jsem na nemocenské. O Vánocích bych ráda navštívila s manželem rodinu, ale vycházky mám denně, ale jen od 1 do 7 hod. a to mi asi nebude stačit. Doktorka mi nechce prodloužené vycházky dát. Jaké postihy mi hrozí, pokud přijde kontrola a já nebudu doma? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnanci jsou v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti povinni dodržovat stanovený režim dočasně práce neschopného pojištěnce, pokud jde o povinnost zdržovat se v době dočasné pracovní neschopnosti v místě pobytu a dodržovat dobu a rozsah povolených vycházek. Za porušení této povinnosti může zaměstnavatel dát zaměstnanci výpověď. Tuto výpověď Vám nicméně nemůže dát v době těhotenství.
Při porušení režimu dočasně práce neschopného zaměstnance Vám Česká správa sociálního zabezpečení může dávku nemocenské zkrátit nebo i odejmout, a to po celou dobu trvání dočasné pracovní neschopnosti.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect