Veronika | 13.2.2018

Dobrý den, můžu se nějak ohradit, když mi spádová školka odmítla vzít dítě do školky (kvůli naplněné kapacitě)? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Podle školského zákona (561/2004 Sb.) se do mateřské školy zřízené obcí nebo svazkem obcí přednostně přijímají děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně čtvrtého roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, a to do výše povoleného počtu dětí uvedeného ve školském rejstříku. O přijetí rozhoduje ředitel/ka mateřké školy (§34 odst. 3).
Proti rozhodnutí o nepřijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání můžete podat odvolání u orgánu, který je vydal – tedy u ředitele/ky školky. Pokud ředitel/ka odvolání nevyhoví, předává věc k rozhodnutí krajskému úřadu. (Poučení o odvolání by mělo být také součástí rozhodnutí o nepřijetí.)
Samotná kapacita by jako důvod nepřijetí (zvláště přednostně přijímaného dítěte) neměla stačit – zřizovatel MŠ totiž může do začátku školního roku kapacitu navýšit nebo požádat o výjimku.

S pozdravem

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect