Romana Dodávková | 15.2.2018

Dobrý den,

Jsem na rodičovské dovolené, mám ji nahlasenou do tří let věku dítěte, což je 27.4.2018. Smlouvu mám na dobu neurčitou. V současné době pracuji pro stejného zaměstnavatele na DPC na jinou pracovní činnost na ca 8 hodin týdně. A nyní k dotazu. Ráda bych nastoupila zpet do prace na HPP az od zari 2018, kdy predpokladam ze syn nastoupí do státní školky. Do te soby bych pracovala pouze na DPC. Zaměstnavatel s tím nemá problém. Ale jak mám postupovat? Mám si v zaměstnání požádat o neplacené volno na období od 28.4. do konce srpna ? Nebo co by pro mě bylo výhodnější, jaké jsou jiné možnosti? Pokud bych měla neplacené volno, musím se hlásit na úřad práce? Mohu současně pracovat na DPC? A mam nějakou právní záruku, že mi zaměstnavatel místo od září opravdu poskytne, nebo uz jsem odkázána pouze na naší dohodu a věřit mu, že ji dodrží?

Moc děkuji za odpovědi a vaši pomoc!
Romana Dodavkova

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za otázku.

Rodičovská dovolená rodiči přísluší nejdéle do 3 let věku dítěte. Poté můžete požádat o neplacené volno – pokud Vám zaměstnavatel vyhoví, bylo by dobré sepsat smlouvu obsahující konkrétní data (abyste případně měla na co se odvolat). Zaměstnavatel Vám musí i po skončení neplaceného volna přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy, pokud nedojde k její výpovědi. v případě výpovědi v době neplaceného volna se Vámi může být ukončena pracovní smlouva výpovědí, jako s jiným zaměstnancem. Na úřad práce jako uchazečka o zaměstnání se hlásit nemůžete, protože Váš pracovní poměr neskončí. Na základě DPČ můžete pracovat i v době neplaceného volna. Pokud nepřesáhnete hranici 2 500 Kč u DPČ nebo 10 000 u DPP nebude se z této odměny platit sociální ani zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění Vám v případě péče o dítě bude platit stát, je ale třeba to oznámit pojišťovně. Péče o dítě do věku 4 let se Vám také bude počítat jako náhradní doba sociálního pojištění.

S pozdravem,

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect