Jana | 5.4.2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mám jako OSVČ nárok na mateřskou, když mám rizikové těhotenství. Nevím, jestli se mi vyplatí platit nemocenskou, abych dostala co nejvyšší mateřskou. Nevím, jestli mi rozumíte, můžete mi poradit alespoň na koho se obrátit? Má mi poradit doktor nebo nějaký úřad?

Odpověď:

Dobrý den,
u OSVČ existují dvě podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Je jím trvání účasti na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství a účast na nemocenském pojištění OSVČ musí aspoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství, která se započítává do výše uvedených 270 dnů. To, zda budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství závisí na délkce trvání Vašeho nemocenského pojištění obecně a nemocenského pojištění OSVČ. Pro posouzení Vaší konkrétní situace se můžete obrátit na místně příslušnou správu sociálního zabezpečení.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect