Dana | 18.5.2018

Dobrý den, v březnu 2019 se mám vrátit do práce po 3-leté rodičovské dovolené. Minulý měsíc jsem bylana schůzce se zaměstnavatelem za účelem domluvy o dřívějším nástupu do práce, k této domluvě nedošlo, naopak jsem se mezi řečí dozvěděla že se zaměstnavatel stěhuje jinam. Pro mě by to znamenalo časově náročné dojíždění. Dočetla jsem se, že pokud zaměstnavatel změní místo výkonu práce, musím to odsouhlasit podpisem, jinak mám narok na odstupné (v případě, že je místo výkonu práce uvedeno v pracovní smlouvě přímo adresně - což je můj případ). Nic k podepsání jsem nedostala.
Má otázka zní: mohu se zamestnavatelem ukončit pracovní poměr a mám opravdu nárok na odstupné?
Děkuji za odpověď, Dana

Odpověď:

Dobrý den,
pokud máte v pracovní smlouvě uvedeno určité místo výkonu práce a zaměstnavatel se bude stěhovat, musíte se se zaměstnavatelem buďto dohodnout na změně pracovní smlouvy, nebo Vám zaměstnavatel může dát výpověď podle § 52 písm. b) zákoníku práce. V takovém případě máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku. Nárok na odstupné budete mít, pokud ukončíte pracovní poměr se zaměstnavatelem z tohoto důvodu dohodou. V dohodě by měl být důvod rozvázání pracovního poměru uveden, abyste měla důkaz, z jakého důvodu k ukončení pracovního poměru došlo.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect