lenka | 18.6.2018

dobrý den, zaměstnavatel mi přispíval na penzijní pojištění, teď jsem ale na mateřské a od kamarádky jsem se dozvěděla, že prý ode mě bude pojišťovna vymáhat peníze za příspěvek, který měl zaměstnavatel posílal v době mé mateřské dovolené a neposílal, protože v té době nemusel. Je to pravda? Můžu to začít platit už teď během mateřské, abych pak nemusela platit velkou částku po konci mateřské?

Odpověď:

Dobrý den,
příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění je benefit, který zaměstnavatel poskytuje svým zaměstnancům. Zaměstnavatel může ve vnitřním předpise určit, zda budete tento příspěvek poskytovat zaměstnancům, kteří vykonávají práci. Pokud by však byl benefit nepřiznán pouze zaměstnancům a zaměstnankyním na mateřské a rodičovské dovolené dovolené, jednalo by se o porušení zásady rovného zacházení se zaměstnanci. Doporučuji zjistit ve vnitřním předpise zaměstnavatele, jak je nárok na tento příspěvek v tomto předpise upraven.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect