Marie | 26.6.2018

Dobrý den, ráda bych pracovala během těhotenství a zároveň vím, že pracuji v prostředí, které není pro těhotnou ženu nejlepší (je to spíše kancelářská práce, ale často lezu po štaflích k různým šanonům na vysoko umístěných policích a hodně chodím po objektu, do schodů, jezdím autem po republice (te´d se mi dělá špatně, později zase pravděpodobně nezapnu bezpečnostní pás), vedu různé prezentace, kde musím i tři hodiny stát apod. a z prvního těhotenství vím, že už v druhém trimestru takové věci mohou být pro mě problém), pokud navrhnu zaměstnavateli, aby mi takové úkoly nedával, je možné, že mě vyloučí z práce nebo si mě musí nechat docházet do kanceláře a vyhnout se jen těmto činnostem, kterému řeknu, že je dělat nemohu? a co když po vyloučení těchto činností prostě nebudu mít dostatek práce, aby se vyplatilo držet mě na plném úvazku?

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za dotaz!

Podle § 239 zákoníku práce Vás zaměstnavatel musí převést na jinou práci v případě, že konáte práci, která je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje vaše těhotenství. Máte také právo na převedení z noční práce na denní, pokud o to požádáte.

Těhotné zaměstnankyně navíc smějí být vysílány na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem (§ 240).

Pokud byste na nové pozici dosahovala nižšího výdělku, náleží vám vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Pokud by pro Vás zaměstnavatel neměl vhodnou práci, na kterou by mohla být převedena, jde o překážku na straně zaměstnavatele a dostanete náhradu celé mzdy.

Nejde-li v tomto případě o práci, která je těhotným zakázána nebo ohrožuje vaše těhotenství, můžete se samozřejmě zkusit se zaměstnavatelem domluvit na změně smlouvy. Vyhovět Vám však nemusí.

Budete-li mít další otázky nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

S pozdravem

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect