Hana | 8.7.2018

Od 1.1.2017 jsem důchodce pracující v MŠ jako učitelka s pracovní smlouvou na dobu určitou. Zaměstnavatel- ředitel ZŠ A MŠ na mě vyvíjí tlak,abych uvolnila místo mladší paní pracující ve školní družině. Ředitel si mě neustále volá do ředitelny a zdůrazňuje mi,že nejsem perspektivní a že nejsem soudná. ( mám nahrávky jeho jednání) kontaktovala jsem odbory,ale nepomohly mi,spíše mi vyhrožovali trestním oznámením.Ředitel chce,abych od 30.6.2019 ukončila dohodou pracovní poměr,že pro mne nemá místo,chce po mne podpis už nyní, jak se mohu bránit?

Odpověď:

Dobrý den,
dohodu o ukončení pracovního poměru nemusíte podepsat. Pokud pro Vás nemá ředitel místo, tzn. jste nadbytečná z důvodu organizačních změn, musí Vám dát z tohoto důvodu výpověď. Pokud tomu tak není, výpověď Vám zaměstnavatel dát nemůže, a pokud se tak stane, můžete na její neplatnost podat žalobu k soudu. Jednání, které popisujete, se jeví jako diskriminace na základě věku. Na to svého zaměstnavatele písemně upozorněte, a upozorněte i zřizovatele mateřské školy s tím, aby Váš zaměstnavatel od diskriminačního jednání upustil. Dále se můžete obrátit i na inspektorát práce nebo na ombutsmanku. Proti diskiminačnímu jednání můžete podat i žalobu u soudu.

Budete-li mít další otázky nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

S pozdravem,

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect