lucie | 10.7.2018

Dobrý den, co mám dělat, když jsem v počáteční fázi těhotenství, je mi hodně špatně a jsem hodně unavená a nemůžu práci věnovat 100% nasazení, ale nechci ještě sdělovat zaměstnavateli svůj stav, nemám ještě ani průkazku a nechci jít na rizikové těhotentví. Můžu dostat nějaké úlevy, když mu to třeba už řeknu?

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz!

Svůj stav zaměstnavateli sdělovat nemusíte. Pokud však svoji práci nezvládáte, bylo by to pro Vás nejspíše výhodnější.
Podle zákoníku práce totiž mají těhotné zaměstnankyně určitou ochranu: pokud vykonáváte práci, která je těhotným zakázána nebo podle lékařského posudku ohrožuje Vaše těhotenství, zaměstnavatel Vás musí dočasně převést na jinou práci. Na Vaši žádost Vás také musí převést z noční práce na denní (§239). Těhotné zaměstnankyně nesmí být
zaměstnávány přesčas a na pracovní cesty smí být vysílány jen se svým souhlasem (§240, §241).

Můžete také požádat o kratší pracovní dobu nebo jinou úpravu pracovní doby. Zaměstnavatel je povinen vyhovět Vaší žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody (§241).

Zaměstnavatel by Vám navíc měl na pracovišti poskytnout prostor pro odpočinek (§103 odst. 4).

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

S pozdravem

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect