Alena | 31.7.2018

Mám úvazek na 30h.týdně,ale moje kolegyně má 40h týdně úvazek.
Vykazujeme stejnou práci každá bez vyjímky.Kolegyně má ve svátek proplacenycg 8h.já 6h.Dovolenou 25 dní v roce,já pouze 18dní.Neschopnost práce je taky lépe placená než moje a příspěvek od zamestnavetele na penz.pojištění má o 5 tisíc více než já.Pracuji za měsíc při tom 140-160h.Zaměstnavatel mi nechce umožnit plný úvazek,prý může.Ale mě to připadá diskriminační.Jak se bránit?mám nějakou možnost?Děkuji

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za dotaz!

Pokud jste zaměstnaná na částečný úvazek, bohužel nemáte nárok na zvýšení na plný úvazek – to je plně na zvážení zaměstnavatele. Změna rozsahu pracovní doby je možná pouze po změně pracovní smlouvy, se kterou musí zaměstnavatel souhlasit.

Výše Vaší mzdy, náhrady za dovolenou, náhrady práce ve svátek a pravděpodobně též benefity závisí na výši Vašeho úvazku. Nárok na dovolenou máte podle zákoníku práce čtyři týdny, tzn. 20 pracovních dnů.

Podle § 110 přísluší zaměstnancům za stejnou práci (nebo práci stejné hodnoty) také stejná odměna. Pokud tedy máte pocit, že odvádíte stejně práce jako kolegyně na plný úvazek, můžete upozornit zaměstnavatele (nejlépe písemně), aby vám zvedl úvazek nebo mzdu. Případně se pak můžete obrátit na inspektorát práce nebo na soud. (Pro Vaše tvrzení, že odvádíte stejně práce, by však bylo dobré mít nějaké podklady.)

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Hezký den!

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect