J. | 2.8.2018

Dobrý den,

po rodičovské dovolené čerpám neplacené volno do 4let věku dítěte u svého původního zaměstnavatele. Toto neplacené volno je podepsáno do ledna 2019, jelikož již mám možnost hlídání, mohla bych se do práce vrátit dříve. Můj dotaz tedy zní - mohu sjednané neplacené volno ukončit dříve? Předpokládám, že ano, ale bude záležet na možnostech a vůli zaměstnavatele. Druhý dotaz - má zaměstnavatel právo dát mi výpověď dříve než mi skončí toto neplacené volno? I poté co projevím zájem vrátit se zpět do práce dříve?
Děkuji předem za odpovědi.

Odpověď:

Dobrý den,
pokud jste se se zaměstnavatelem dohodla na neplaceném volnu po určitou dobu, je ukončení neplaceného volna také na dohodě mezi Vámi a zaměstnavatelem. Po dobu neplaceného volna nejste již v ochranné době, která Vás chrání před výpovědí ze strany zaměstnavatele. V době neplaceného volna Vám zaměstnavatel může dát výpověď, pokud pro to bude mít důvody podle § 52 zákoníku práce jako jinému nechráněnému zaměstnanci.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect