Romana | 5.8.2018

Dobry den,

jsem češka, muj pritel slovak. Momentalne oba dva pracujeme v zahranici. Ihned po skole jsem odjela pracovat do zahranici, takze v cesku jsem nemela temer zadny pracovni pomer. V brzke dobe mame v planu pracovat i bydlet na slovensku. Chtela jsem se zeptat, jak je to s materskou/rodičovskou, kdyz trvaly pobyt mam v cesku a pracovat budu na slovensku? Mam narok na materskou/rodicovskou na slovensku? Zalezi na tom, jestli budu rodit na slovensku ci v cesku? Existuje podminka, ze musim odpracovat x mesicu na slovensku, abych vubec mela narok na materskou/rodicovskou? Musim zadat o prechodny pobyt na slovensku?

Predem dekuji za odpoved

Odpověď:

Dobrý den, děkujeme za otázku.

Pokud budete žít i pracovat na Slovensku, měla byste mít nárok na mateřské dávky a rodičovský příspěvek tam za podmínek stanovených slovenskými zákony. O tom se budete muset poradit na Slovensku (www.socpoist.sk). Pokud byste na Slovensku nezískala potřebnou dobu pojištění nutnou pro nárok na dávku, lze započítat i dobu pojištění získanou v jiném členském státě EU.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Hezký den!

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect