Jaroslava | 26.9.2018

Dobrý den,
brzy budu rodit první dítě a říkali jsme si s manželem, že bychom rádi oba zůstali doma na mateřské dovolené, protože máme něco našetřeno a chceme se dítěti oba věnovat. Je to možné? Má zaměstnavatel povinnost poskytnout nám oběma příslušné volno? A jak je to s dávkami v mateřství/rodičovství? Budeme je dostávat oba, nebo jen jeden z nás, nebo každý určitou část?

Děkuji.

J. N.

Odpověď:

Dobrý den,
mateřskou dovolenou, resp. mateřskou a rodičovskou dovolenou mohou čerpat otec i matka současně. Peněžitou pomoc v mateřství však může čerpat jen jeden z rodičů. Otec k čerpání tohoto příspěvku potřebuje uzavřít písemnou dohodu s matkou. Rodičovský příspěvek může též čerpat jen jeden z rodičů. V čerpání dávek se můžete vystřídat. Pouze jeden z rodičů je státní pojištěnec zdravotního pojištění z titulu péče o dítě. Bude to ten z rodičů, který pobírá peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, obraťte se, prosím, na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect