Karolína | 1.10.2018

Dobrý den, manžel dostal v práci výpověď a máme 2roky starou dceru, já bych teď mohla jít do práce, můžeme se s mužem na rodičovské dovolené vystřídat? Jde mi o to, aby nebyl na pracáku. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za dotaz.

Jestliže se chcete vystřídat v pobírání rodičovského příspěvku, musíte Vy ukončit pobírání rodičovského příspěvku na svoje jméno a Váš manžel o něj opět požádá. To můžete vyřešit například společnou návštěvou úřadu práce (oddělení státní sociální podpory) v měsíci před Vaším nástupem zpět do zaměstnání. Rodičovský příspěvek můžete pobírat stále Vy s tím, že zajistíte péči o dítě jinou zletilou osobou (Vaším manželem).

Pokud by jste zpět do zaměstnání nastupovala později, než Vašemu muži skončí pracovní poměr, můžete také být doma oba (Vy na rodičovské dovolené, on by pobíral příspěvek), pouze jeden z Vás však bude hradit zdravotní pojištění stát. Více informací a některé formuláře můžete najít i online na stránkách MPSV, případně Vám poradí přímo zaměstnanci úřadu práce.

Budete-li mít další otázky nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Hezký den!

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect