NIKA | 7.11.2018

Dobry den, jsem na rodicaku ale nez jsem nastoupila na materskou byla jsem 6mesicu na neschopence.Resila jsem jestli mam narok na nejakou dovolenou kdyz jsem pracovala na HPP nez jsem nastoupila na neschopenku a i po dobu materske.Sefova mi rekla ze vubec nevi o cem mluvim tak bych rada vedela jak to je?Bohuzel firma jde k sipku a tak bych to rada vyresila.Dekuji za odpoved.

Odpověď:

Dobrý den,

podle § 216 odst. 2 zákoníku práce se doba čerpání mateřské dovolené  a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce. Za dobu mateřské dovolené Vám přísluší nárok na dovolenou, stejně jako po dobu pracovní neschopnosti, pokud byla zapříčiněna výše uvedeným způsobem. Jestliže jste před nástupem na nemocenskou měla nevyčerpanou dovolenou, tuto dovolenou můžete vyčerpat po skončení rodičovské dovolené. Toto čerpání Vám musí zaměstnavatel umožnit.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect