Katka | 10.11.2018

Dobrý den, v prosinci mi končí rodičovská dovolená, ale zjistila jsem, že jsem opět těhotná. Otazky: jak pokračovat dále, abych nepřišla o finanční prostředky. Bohužel rozmelnit rodičovský příspěvek již nemůžu. Mám jít na neschopenku, z čeho se bude počítat v tomto případě mateřská a musí mi zaměstnavatel držet pracovní pozici nebo mi může po druhém rodičovské příspěvků přidělit úplně něco jiného než mám stanoveno ve smlouvě?

Odpověď:

Dobrý den,
po skončení rodičovské dovolené se buďto vrátíte do práce, protože Vám zaměstnavatel musí přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy, nebo rodičovskou dovolenou ukončíte a nastoupíte rovnou na mateřskou dovolenou. Co se týče peněžité pomoci v mateřství, pokud budete v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhne věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější, jestliže budete mezi rodičovskou a mateřskou dovolenou pracovat. Po návratu z rodičovské dovolené Vám zaměstnavatel musí přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect