Jak se bránit zaměstanvateli?

Jarka | 23.5.2006 | Jak se bránit zaměstanvateli?

Dobrý den, po ukončení VŠ 2002 jsem nastoupila do práce jako kvalifikovaná učitelka 1.st.ZŠ. Rok jsem vykonávala práci učitelky. Dostala jsem smlouvu na dobu určitou s odůvodněním, že mají s madými učitelka mi špatné zkušenosti. Osvědčila jsem se a v roce 2003 jsem nastoupila na místo zástupkyně ředitelky ZŠ opět se smlouvou na dobu určitou, protože nikdo nevěděl jak dlouho bude škola dále fungovat ( důvod: v té době probíhalo rušení škol s malým počtem žáků). Ale na druhý stupeň ZŠ jsme přijali dva učitele a ti dostali okamžitě smlouvu na dobu neurčitou a po půl roce se jim vyplácelo odstupné, protože byl zrušem duhý stupeň ZŠ. V této době jsem otěhotněla a řed. mi dala další smlouvu na dobu určitou na další šk. rok s datem ukončí při nástupu na MD. Jak se bránit proti takovému přístupu zaměstnavatele? Myslím si že šlo o porušení mých práv zaměstanace. Pro školu jsem dělala mnoho dlaších aktivit, za které jsem nebyla placená: vedení zájimových kroužků, práce navíc atd.

Odpověď:

Zaměstnavatel je povinen přihlížet k potřebám žen pečujícím o dítě. Navíc, pokud žena pečující o dítě mladší než 15 let požádá vhodnou úpravu pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět její žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

Po rodičovské dovolené musí zaměstnavatel nabídnout zaměstnankyni místo odpovídající její dosažené kvalifikaci a zkušenostem, tzn. ne stejné místo.
Pokud takové místo nabídnout nemůže, vzniká výpovědní důvodu pro nadbytečnost s příslušným 2 měsíčním odstupným.
Vaše kamarádka se může obrátit se stížností na úřad práce nebo na soud. Pokud ale bude zaměstnavatel tvrdit, že žádnou pozici odpovídající kvalifikaci a zkušenostem nemá, a dokáže to (např. že nepodal v poslední době žádné inzeráty hledající zaměstnance na místo odpovídající kvalifikaci a zkušenostem Vaší kamarádky), nezbývá Vaší kamarádce než zůstat a trvat na změně pracovní doby, nebo žádat o ukončení pracovního poměru s dvouměsíčním odstupným.

Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect