Nástup po rodičovské dovolené

Aja | 2.6.2006 | Nástup po rodičovské dovolené

Dobrý den, pracovala jsem jako správce IT ve státní správě.Na tomto místě jsem působila 10let se svými třemi kolegy-jedním vedoucím oddělení,druhým kolegou na detašovaném pracovišti a třetím kolegou který má nejmenší praxi v IT a kterého jsem mnohé z našeho oboru naučila.V současné době jsem na rodičovské dovolené a u zaměstnavatele dochází k organizačním změnám.Jedno pracovní místo IT se ruší (ze tří stejných pozic)a bylo mi oznámeno, že se ruší zrovna místo moje.Byla mi dána možnost výběru, buď okamžitý návrat do zaměstnání, od tehdy půlročního dítěte a pak by bylo zrušeno místo méně zkušeného kolegy, nebo zůstat na rodičovské dovolené s tím, že bude zrušeno místo moje.Přečemž mi bylo vedením přiznáno, že mé znalosti jsou na vyšší úrovni než u jiných kolegů. CHtěla bych vědět zda se jedná o diskriminaci ženy na rodičovské dovolené a jak se mohu bránit??
Dále bych se chtěla zeptat-pokud mám pracovní smlouvu kde je uvedeno místo=město výkonu práce, zda po mém návratu po rodičovské dovolené mi může zaměstnavatel nabídnout pracovní místo jinde, tedy v působnosti celého kraje(nadřízená jednotka-krajské ředitelství), jak mi bylo řečeno?? Nebo zda mi musejí nabídnout po zrušení mista správce IT pozici v místě mého předchozího výkonu práce???
Děkuji

Odpověď:

Zaměstnavatel má samozřejmě právo z organizačních důvodů zrušit jakékoliv místo, jeho jednání pravděpodobně nebylo nátlakem, ale snažil se zjistit, zda můžete nastoupit okamžitě a protože nemohl obsadit místo vámi a nechtěl propustit nikoho z vašich kolegů, zrušil místo vaše.Domnívám se proto, že dané jednání nebylo diskriminací.
Po návratu z rodičovské dovolené není zaměstnavatel povinen zařadit vás na vaši původní práci a pracoviště (tuto povinnost by měl pouze v případě, kdyby jste se vracela z mateřské dovolené), je pouze povinen přidělovat práci podle pracovní smlouvy.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect