Bossing

Kateřina | 9.1.2007 | Bossing

Obracím se na Vás s radou ohledně možného ukončení pracovního poměru z důvodu bossingu. Před Vánocemi jsem podala výpověď dohodou, nebyla přijata, proto jsem druhý den zaměstnavateli předala výpověď. Bylo mi sděleno, že nemůžu odejít z firmy dříve než koncem února, že jsem potřeba. Včera mi však bylo uděleno napomenutí za hrubé porušení pracovní kázně, kde byl zmíněn i paragraf ohledně náhrady škody, která tím zaměstnavateli vzniká. Nevidím tedy logicky důvod, proč nerozvázat prac. poměr na dohodu, zaměstnavatel má však jiný názor. Vzhledem k tomu, že jsem matka samoživitelka, obávám se následných soudních procesů a nepříjemností ze strany zaměstnavatele. V minulosti jsem se již setkala s "vyhrožováním" z jeho strany. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
dohoda je dvoustranný právní úkon a k jeho uzavření je potřeba shodné vůle obou stran. Jestliže Váš zaměstnavatel nechce dohodu uzavřít, nelze ho k tomu nutit.
Výpověď můžete jako zaměstnankyně dát, a to i bez udání důvodu. Výpověď je jednostranný právní úkon a k jeho platnosti stačí doručení zaměstnavateli. U výpovědi je třeba počítat s tím, že po Vás bude zaměstnavatel chtít, abyste dodržela výpovědní lhůtu, na které se se zaměstnavatelem dohodnete. Pokud se na výpovědní lhůtě nedohodnete je podle zákoníku práce dvouměsíční,.
Ve vašem jednání však nevidím žádné porušení pracovní kázně nevidím. Na napomenutí si můžete stěžovat u zaměstnavatele, nebo u odborové organizace, pokud na Vašem pracovišti působí.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect