Výpověď x ochranná lhůta

Iva | 1.2.2007 | Výpověď x ochranná lhůta

Dobrý den, po narození dvojčat jsem nastoupila ( po 9 měsících dle zákona, jinak mi bylo řečeno, že mě zpět do práce nevezmou ) na své místo. Po dobu mateřské byla na mé místo přijata slečna na dobu určitou. Po mém nástupu zpět jí ale byla smlouva změněna na dobu neurčitou.
Nyní se blíží doba, kdy mi skončí 3 roky RD a zaměstavatel mě všemožně dává najevo, že jsem nadbytečná ( krácení prémií bez udání důvodu, bez ročních odměn, nejkomplikovanější práce apod.). Na personálním mi jasně naznačili, čeho chce vedení dosáhnout, tedy abych odešla sama. Svou práci odvádím na 100% a nechci se smířit s tím, že po skončení ochrané lhůty dostanu výpověď pro nadbytečnost, nadbytečná by přece měla být slečna přijatá na mé místo v době mé mateřské.
Jakou mám šanci se bránit a event. jaké odstupné mi náleží v případě mého propuštění kvůli nadbytečnosti? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Bráníte se tím, že svou práci vykonáváte svědomitě a dostatečně. Skutečnost, že důvodem případné výpovědi byla pouze skutečnsot, že máte malé děti by bylo možné prokázat jen v případném soudním řízení. Doporučuji si pečlivě schovávat dokumentaci, která vám prokáže, že jste svou práci vykonávala řádně (např. mailová korespondence, docházka apod.).
Pro případ, že Vám dá zaměstnavatel výpověď dle ustanovení § 52 písmeno c) zákoníku práce, tedy proto, že jste se z jeho rozhodnutí stala nadbytečnou, pak Vám dle ustanovení § 67 odst .1 zákoníku práce náleží přísluší odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect