Dovolená

Štěpánka | 2.2.2007 | Dovolená

Dobrý den, prosím Vás, můžteme poradit, když zaměstnankyně nastupuje mateřskou dovolenou v dubnu 2007, v říjnu 2007 nastoupí na rodičovskou dovolenou a chtěla by si ještě před nástupem na mateřskou dovolenou vybrat řádnou dovolenou, na kolik dní má nárok za rok 2007? A má také nárok v roce 2008?
Děkuji moc za odpověď

Odpověď:

Tento dotaz nespadá do oblasti rovných příležitostí ani diskriminace na pracovním trhu. Pro úplnost však dodáváme, že doba čerpání mateřské dovolené se pro účely dovolené na zotavenou posuzuje jako výkon práce; znamená to, že tato doba se také započítává do dnů podmiňujících vznik nároku na dovolenou a nezapočítává se do dnů odůvodňujících krácení dovolené na zotavenou. Stejně tak doba čerpání rodičovské dovolené zaměstnance do doby, po kterou je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, se započítává do dnů podmiňujících vznik nároku na dovolenou a nezapočítává se do dnů odůvodňujících krácení dovolené na zotavenou.

Zaměstnavatel je povinen vyhovět žádosti zaměstnankyně, požádá-li o posyktnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské rsp. rodičovské dovolené. Čerpání mateřské dovolené se pro účely dovolené na zotavenou posuzuje jako výkon práce a započítává se do dnů podmiňujících vznik nároku na dovolenou.
Konkrétní výpočet však přesahuje rámec a účel této právní poradny.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect