Určování dovolené zaměstnanci

DJ | 3.2.2007 | Určování dovolené zaměstnanci

Dobrý den.Obracím se na Vás ve jménu mé přítelkyně.Předem se omlouvám za svoji češtinu,ale původem jsem Slovák.Ale teď k jejímu problému.Pracuje jako zdravotní sestra v Ostravské nemocnici na Fifejdách.Pracuje na směnném provozu.Zaměstnávatel nutí nejenom ji,ale i ostatním zdravotním sestrám a ošetřovatelkám,aby si dovolenku čerpali mezi směnami.V praxi to vypadá tak,že když skončí cyklus dvou,nebo tří dvanáctihodinových nočních směn a pak má jeden,nebo dva dny volna,než jde na další cyklus,tak jí zaměstnávatel nařídí na té dva dny dovolenou!Je to v právomoci zaměstnávatele?A když ano,není v tom případě nutný i souhlas zaměstnance?A třetí dotaz :S jakou částkou v procentech může disponovat zaměstnávatel?Předem děkuji za právní radu.Dušan Jonáš

Odpověď:

Právní úprava dovolené zajišťuje zaměstnanci právo na dovolenou jako nárok na pracovní volno se současným poskytováním náhrady mzdy. Hlavním účelem je posyktnout zaměstanci volno na reprodukci jeho pracovní síly.
Nástup na dovolenou sice určuje zaměstnavatel, ale tak, aby si ji zaměstnanec mohl vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku.
Při určení nástupu na dovolenou musí zaměstnavatel dodržovat tyto zásady:
- povinnost oznámit zaměstnanci určenou dobu čerpání dovolené alespoň 14 dnů předem
- poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně dva týdny, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne jinak.
zaměstnavatel má právo zaměstnance odvolat z dovolené - pokud je nezbytné pro splnění jeho úkolů, pak má ale povinnost nahradit zaměstnmanci náklady, které mu v důsledku jeho rozhodnutí vznikly.

Z vašeho dotazu tedy vyplývá, že zaměstnavatel neplnil svoje povinnosti a při stanovení dovolené zásady neplní.
pokud jde o další část dotazu týkající se dispozice zaměstnavatele s určitými částkami , nerozumím , o jaké částky resp. částky čeho se jedná.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect