zástup zaměstnance

Henzlová | 5.2.2007 | zástup zaměstnance

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdali mi může být přikázán dlouhodobý zástup (natrvalo) za zaměstnance,který odešel do starobního důchodu. Před jeho odchodem s námi byla sjednána nová pracovní náplň s ohodnocením. Jelikož potom ohodnocení bylo nižší než bylo dohodnuto, tak jsem odmítla podepsat novou pracovní náplň i ohodnocení. Za daného pracovníka mám v původní prac.náplni zástup po dobu jeho nepřítomnosti. Ředitel jako odvetu odmítl navýšení platu, nedal ani sníženou částku a sdělil mi, že výkon za pracovníka bude zajištěn v rámci stávajících náplní, kde je stanoven zástup. Dle kolektivní smlouvy máme po návratu pracovníka informovat o situaci a předat zpět agendu. Myslím si, že když už není pracovník o jehož zástup se jedná v pracovním poměru, tak se nemůže hovořit o nějakém zástupu a už vůbec ne dlouhodobém. Můžete mi poradit, zdali má ředitel právo mě takto diskriminovat a nařizovat tento dlouhodobý zástup. Vím, že žádného nového pracovníka přijímat nebudou.

Odpověď:

S odvoláním na náš telefonický rozhovor vám připomínám, že rozvržení pracovních náplní a sjednání odměny za vykonanou práci vedoucí k uzavření pracovní smlouvy předpokládá souhlas obou účastníků. Podle ustanovení § 14 odst. 2 zákoníku práce však zaměstnavatel nemsí zaměstnance jakýmkoliv způsobem postihovat nebo znevýhodňovat proto, že se zákonným způsobem domáhá svých práv vyplývajících z pracovněprávních vztahů.
V případě, že se Vám nepodaří se zaměstnavatelem dohodnout na vzájemně akceptovatelných podmínkách, máte možnsot obrátit se na příslušný Inspektorát práce či odborovou organizaci se stížností na jeho postup. V případě pochybení mu pak může Inspektorát práce uložit i poměrně vysokou pokutu.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect