Přivýdělek během MD

Ivana | 7.2.2007 | Přivýdělek během MD

Dobrý den, chci se zeptat, jsem na MD (dceři je 1 měsíc) a chtěla bych si přivydělat prací z domova pro manželovu firmu.Je přivýdělek omezený ? Musím to, že si přivydělávám někde nahlašovat ? Když mě manžel přihlásí brigádně je to omezeno hodinama ? Platí za mě soc. a zdrav.? Děkuji za odpovědi.

Odpověď:

V současné době můžete při současném pobírání rodičovského příspěvku zvyšovat životní standard rodiny tím, že si budete "přivydělávat". Jste však povinna zajistit celodenní péče o dítě jinou zletilou osobu . Horní hranice Vašeho příjmu stanovena není.

Zda budete práci vykonávat brigádnicky, zda na dohodu o provedení práce či o pracovní činnosti či jinak, závisí na Vaší dohodě s tím, kdo Vás bude zaměstnávat. od toho se odvíjí jak platby pojistného, tak i časový limit hodin apod. tato část dotazu však překračuje rámec naší právní poradny, neboť se nejedná o oblast diskriminace na pracovním trhu.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect