poděkování,dotaz na obtěžování

Henzlová Jaroslava | 13.2.2007 | poděkování,dotaz na obtěžování

Dobrý den, nejdříve vám chci poděkovat za Vaši odpověď na předchozí dotaz. Dále bych se chtěla zeptat. Manžel naší ředitelky, který pracuje na postu vedoucího střediska a je přímým podřízeným své manželky, nikoli mým nadřízeným, mě slovně napadal a křičel v průběhu prac. doby za přítomnosti mé vedoucí. Osočoval mě, ať si nechám své kecy a nekecám proti němu, když jsem se sháněla po dokladech pro zaúčtování, které nepředal. Bylo to dost nepříjemné a nevhodné, já se chovám vždy slušně a už vůbec bych nebyla vulgární v práci. Dále má občas dvojsmyslné narážky, snaží se být velice vtipný a poplácává nás po ramenou, či se snaží obejmout ramena. Mě osobně to dost vadí a snažím se mu vyhnout, či couvnout. Z mého chování jasně vyplývá, že je mi jeho chování nepříjemné. Myslí si, že když jeho manželka je ředitelka, tak on je nepostihnutelný. Když bych si na jeho chování stěžovala, musím mít písemné či slovní doložení svých spolupracovnic, že občas haraší? Po jeho výstupu se obávám, že si bude stěžovat a ředitelka mi dá výhružný dopis o porušení prac.kázně, kterého jsem se nedopustila. Vše jsem sepsala písemně jako stížnost na jeho chování, ale zatím jsem to nepředala ekonomovi. Děkuji předem za Vaši odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
z Vašeho dotazu se zdá, že jste obětí sexuálního obtěžování. Písemné svědectví mít nemusíte, je ovšem lepší, když ho budete mít. Stejně tak si zaznamenávejte místo a čas jednotlivých incidentů.
Máte právo se domáhat u soudu, aby se pachatel obtěžování tohoto jednání zdržel. Můžete se domáhat i přiznání přiměřeného zadostiučinění, např. omluvy. V případě značného snížení Vaší důstojnosti nebo postavení, máte možnost domáhat se přiměřeného zadostiučinění i v penězích.
Tato svá práva pachateli sdělte. Je pravděpodobné, že svého jednání zanechá. Pokud ne, je třeba obrátit se na soud. O sexuálním obtěžování mluvte i se svými kolegyněmi. Nemusíte být sama.

Zaměstnavatel nesmí zaměstnance jakýmkoliv způsobem postihovat nebo znevýhodňovat proto, že se zákonným způsobem domáhá svých práv vyplývajících z pracovněprávních vztahů. To znamená, že pokud by Vás Vaše ředitelka obvinila z porušení pracovní kázně z toho důvodu, že jste se rozhodla nenechat si jednání jejího manžela nadále líbit, jednala by protiprávně.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect