Musím pryč

Jamal | 14.2.2007 | Musím pryč

Dobrý den,
pro soustavné porušování zákoníku práce chci odejít od nynějšího zaměstnavatele a přejít - okamžitě - ke druhému, sepíšu návrh na dohodu s formulací že pokud na ni nepristoupi, at ji bere jako výpověd. Už vím, že na ni nepřistoupí a odejdu tedy z práce - dostanu nějaký postih - myslím paragraf č. 53.
Zájímá mě toto - sepsáním smlouvy u nového zaměstanavatele je předchozí smlouva neplatná a končí, nebo naopak. Bude pak někde zaznamenáno ze jsem dostal paragraf kdyz odejdu od nového zaměstnavatele bez problémů?

Odpověď:

Dobrý den,
máte tři možnosti rozvázání pracovního poměru:
První možnost je dohodou, ve které se se zaměstnavatelem dohodnete na dnu skončení Vašeho pracovního poměru, za druhé výpovědí, kterou můžete dát z určitého důvodu nebo i bez udání důvodu. Je lepší tyto dva právní úkony nekombinovat v jednom dokumentu. V případě výpovědi má však Váš zaměstnavatel právo na dvouměsíční výpovědní dobu, pokud se s ním nedohodnete jinak.
Poslední možnost je okamžité zrušení pracovního poměru. Okamžité zrušení lze použít jen v zákoně uvedených případech, a sice pokud podle lékařského posudku nemůžete dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel Vám neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné vhodné práce, nebo pokud Vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti.

Uzavřením pracovní smlouvy u nového zaměstnavatele se stávající pracovní poměr neruší. Vy však s novým zaměstnavatelem můžete uzavřít smlouvu, kde bude den nástupu do práce den následující po skončení Vašeho stávajícího pracovního poměru, např. den skončení výpovědní doby.
Jestliže nebudete chodit do práce, může Vám Váš zaměstnavatel dát výpověď. Okamžitě zrušit pracovní poměr s Vámi z tohoto důvodu nesmí.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect