Výpověď v zaměstnání

Lesalka | 15.2.2007 | Výpověď v zaměstnání

Když jsem nastupovala do práce, dle zdravotní prohlídky jsem byla v pořádku. Asi po roce jsme dostali dýchací masky, od které jsem začala mít velké problémy s krční páteří. Snažila jsem se docílit přeřezení na jinou pracovní pozici, ale musela jsem mít lékařský posudek, na základě kterého mě propustili. A to bez nároku na odstupné a i s tím, že to byla překážka na straně zaměstnavatele. Já jsem tam chtěla nadále pracovat a náhradní práci jsem neodmítala. Převedli mě na jinou práci pouze poslední den a ten den mi také dali podepsat výpověď dle paragrafu 52 e. Do konce února mě nechali již doma a k 28.2 se mnou rozvázali pracovní poměr. Nevím, jak mám postupovat a zda se firma ke mě zachovala tak jak měla nebo ze mě udělala blbce

Odpověď:

Dobrý den,
pokud jste utrpěla pracovní úraz, má zaměstnavatel dvě možnosti. Za prvé Vás může převést na jinou práci, a to i na práci jiného druhu, než jakou máte uvedenou v pracovní smlouvě, jestliže práci, kterou máte uvedenou ve smlouvě nemá.
Další možnost je, že Vám dá výpověď , pokud zaměstnanec nesmí podle lékařského posudku vydaného zařízením pracovnělékařské péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí. V takovém případě máte nárok na odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku.

V případě pracovního úrazu můžete po zaměstnavateli žádat náhradu bolestného a ztížení společenského uplatnění, náhradu nákladů spojených s léčením a náhradu věcné škody.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect