jak po ukončení rodičovskédovolené

Jitka | 15.2.2007 | jak po ukončení rodičovskédovolené

dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Na konci února 2007 mi končí třetí rodičovská dovolená, dcerka dosáhne věku 3 let. Od března jsem chtěla nastoupit zpět do svého zaměstnání. Písemnou formou jsem o zpětný nástup zaměstnavatele požádala s tím, že jsem zároveň požádala o neplacené volno na nezbytně nutnou dobu od března do září z důvodu nepřijetí mé dcery do MŠ kvůli plnému obsazení. Obdržela jsem písemné vyrozumění z MŠ, že dcera bude přijata až od září 2007 a to za předpokladu, že dodám potvrzení od svého zaměstnavatele do data 20.2.2007, že budu do zaměstnání zpět přijata. V opačném případě by mi dceru od září 2007 nepřijali. Toto vyjádření jsem také předala svému zaměstnavateli a požádala jsem ho o přijetí do stavu a o výše uvedené neplacené volno s tím, že se chci vráti zpět do zaměstnání, ale že mi v nástupu brání vnější vlivy, které nemohu ovlivnit. Zaměstnavatel mi písemně oznámil, že neplacené volno od března do září bez udání důvodu nepovoluje a potvrzení pro MŠ mi také nedá. Jak se mám zachovat od března mi také neodpověděl, pouze mi naznačil, abych dala návrh na dohodu o ukončení pracovního poměru dohodou. Já však bych se ráda do svého zaměstnání vrátila zpět. Je nějaké řešení? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
pokud nechcete o svoji práci přijít, ale zároveň chcete, aby o Vaše dítě bylo postaráno, můžete žádat svého zaměstnavatele, aby Vás zaměstnal na částečný úvazek. Podmínka pobírání rodičovského příspěvku je však zajištění celodenní a řádné péče o dítě.
Další možnost je, aby rodičovský příspěvek pobíral Váš manžel, pokud se Váš manžel se svým zaměstnavatelem na poskytnutí neplaceného volna dohodne.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect