ukončení pracovní smlouvy

Stanislav | 19.2.2007 | ukončení pracovní smlouvy

Předem děkuji za odpověď,
a rád bych se ještě zeptal. To že se odstupné vyplácí tehdy, pokud jsem dostal výpověď nebo uzavřel dohodu z důvodu nadbytečnosti, zrušení zaměstnavatele nebo jeho části, nebo přesunu zaměstnavatele jsem se dočetl. Když jsem tedy podepsal ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele (dohodou), můžu ještě vznést nějaké nároky vůči bývalému zaměstnavateli? Ptám se proto, jestli se můžu zajímat o některé z povinností zaměstnavatele. Jestli mám ještě na něco nárok, nebo zda má zaměstnavatel při takovémto ukončení pracovní smlouvy vůči mě nějaké povinnosti?
Předem děkuji za odpověď,
s pozdravem S.

Odpověď:

Dobrý den,
i po ukončení pracovního poměru přetrvávají mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem určitá práva a povinnosti. Jsou si např. navzájem odpovědní ze způsobené škody a přetrvává povinnost k její náhradě. Dluží-li zaměstnavatel zaměstnanci mzdu nebo odstupné, tento dluh ukončením pracovního poměru rovněž nezaniká, stejně tak jako nároky zaměstnance z nemoci z povolání.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect