práva druha

Marie | 20.2.2007 | práva druha

Dobrý den.Chtěla bych vás požádat o odpověď na několik mých otázek.Jsem v posledním měsíci těhotenství a proto jsem byla odeslána mým gynekologem na pravidelné kontroly do porodnice, na které jezdím 1 týdně.Jelikož je však porodnice vzdálena od místa bydliště 30 km a žádná bližší tu není,musí mne partner vozit.Problém spočívá v tom,že mu zaměstnavatel tvrdí,že mu nemůže jeho doprovody k lékaři uznat jelikož nejsme manželé/žijeme spolu v domácnosti již 2 roky./
Proto by mne zajímalo,má -li zaměstvavatel pravdu či nikoli a pokud ne podle kterého zákona a paragrafu se tento nárok řídí./Manželským párům tyto doprovody uznává./Dále jsem se na stránkách www.aperio.cz dočetla,že po narození dítěte má manžel i druh právo na 9 dní paragrafu na výpomoc při péči o dítě.Chtěla bych se tedy ujistit,je-li tomu opravdu tak a zda-li tedy může i partner tuto možnost využít.
Pokud ano,uvítala bych nějaký odkaz,kde by se mohl sám zaměstnavatel přesvědčit o tom,že tato práva opravdu platí.
Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel je povinen poskytnout pracovní volno zaměstnanci k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření. Druh mezi rodinné příslušníky nepatří.
Zaměstnavatel je dále povinen poskytnout pracovní volno při narození dítěte manželce (družce) zaměstnance na nezbytně nutnou dobu k převozu manželky (družky) do zdravotnického zařízení a zpět.
Tyto překážky v práci na straně zaměstnance s náhradou mzdy upravuje nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce.
Pokud chcete po narození dítěte se svým partnerem zůstat déle doma, má Váš partner nárok na rodičovskou dovolenou, protože platí, že otec může čerpat rodičovskou dovolenou v době, kdy je matka na dovolené mateřské.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect