Pravděpodobný výdělek poskončení rodičovské dovolené

20.2.2007 | Pravděpodobný výdělek poskončení rodičovské dovolené

Dobrý den, skončila mi rodičovská dovolená a na firmě, kde jsem pracovala na hlavní pracovní poměr jsme se dohodli o rozvázání pracovního poměru s tím, že dostanu odstupné ve výši trojnásobku průměrného měsíčního výdělku. Před nástupem na mateřskou a následně na rodičovskou dovolenou jsem měla jako mzdu základ + odměnu. Při podepisování dohody mi bylo přislíbeno odstupné vypočítané z této mzdy, ale bohužel jsem dostala odstupné pouze ze základu. Mám nárok na odstupné jak ze základu tak z odměny?
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
odstupné se obecně vypočítá z průměrného výdělku, který odměny nezahrnuje. Zákoník práce ovšem staví na principu, že co není zakázáno, je dovoleno. Účastníci pracovněprávních vztahů si mohou upravit svá práva a povinnosti odlišně od zákona, pokud to zákoník práce výslovně nezakazuje.
Úprava odstupného patří mezi úpravy, od kterých se lze odchýlit. To znamená, že pokud Vám zaměstnavatel v dohodě přiznal nárok na odstupné vypočítané z výše základní mzdy a odměn, máte na toto odstupné právní nárok.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect