Prodlouzeni prac. smlouvy II

Eva | 22.2.2007 | Prodlouzeni prac. smlouvy II

Dobry den,
zajimalo by mne, jak dlouho muze zamestnavatel prodluzovat prac. smlouvu na dobu urcitou. Jsem zamestnana ve firme pres 13 let a kazdych 5 let musim zadat o prodlouzeni prac. smlouvy. Jak jsem zjistila, zamestnavatel se takto nechova vuci vsem zamestnancum a priblizne 80% ma po prodlouzeni uz smlouvu na dobu neurcitou.

Predem dekuji za odpoved
Odpověděl/a: Eva Fialová
Dobrý den,
Podle zákoníku práce lze sjednat trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru. Totéž platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky.
Pokud s Vámi sjedná Váš zaměstnavatel trvání pracovního poměru na dobu určitou v rozporu s těmito podmínkami a oznámíte-li zaměstnavateli před uplynutím sjednané doby písemně, že trváte na tom, aby Vás dále zaměstnával, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.

Zamestnavatel tvrdi, ze toto zneni zakona se vztahuje pouze na smlouvy uzavrene po roce 2005. Je tento argument pravdivy?

Odpověď:

Dobrý den,
argument Vašeho zaměstnavatele je mylný. Povinnost uzavírat pracovní smlouvy na dobu určitou, tak jak bylo popsáno v odpovědi, měl Váš zaměstnavatel již před rokem 2005.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect