Odstupné 2006/2007

JaroBlaha | 9.3.2007 | Odstupné 2006/2007

Dobrý den,
po dvou letech jsem dostal výpoveď z nadbytečnosti
podle §46 1/c, s klasickou 3měsíční výpovědní lhůtou
+ odstupné ve výši dvou měsíčních platů. Výpověď počala běžet od 1.11.2006 a pracovní poměr skončil 31.1.2007. Dvouměsíční odstupné jsem obdržel. Ve včerejší MFD jsem si přečetl zajímavou věc, že podle nového zákoníku platného od 1.1.2007 bych měl mít (vzhledem k ukončení pracovního poměru v roce 2007) již nárok na odstupné ve výši třech platů i když výpovědní doba začala běžet před platností tohoto zákona. Mám tedy na doplacení jednoho platu nárok? A jaká je promlčecí doba k uplatnění?
A můj dotaz č.2: Dostal jsem výpověď z nadbytečnosti, ale mám ověřeno, že na mou pozici byl do 14 dnů přijat nový zaměstnanec. Vzhledem k tomu, že v mých letech se mi již těžko hledá uplatnění ve stejném oboru, mám šanci na nějaké další finanční zadostiučinění vůči mé osobě, protože firma v tomto případě postupovala v rozporu se zákoníkem? Vypadá to tak, že se mě potřebovali zbavit, aby si tam mohli na mé místo přijmout známého jednoho z praconíků vedení společnosti.

Děkuji za odpověď
Ing. Jaroslav Blaha

Odpověď:

Dobrý den,
pokud jste dostal výpověď před nabytí účinnosti nového zákoníku práce, řídí se účinky právních úkonů podle doby, kdy byly tyto právní úkony, i když účinky z nich vyplývající nastaly až po 1.1.2007. To znamená, že i když jste dostal výpověď s výpovědí lhůtou, která končí až v letošním roce, máte nárok na odstupné podle starého zákoníku práce, tedy dvojnásobek průměrného měsíčního výdělku.
Jestliže nesouhlasíte s důvodem, pro který Vám byla dána výpověď, můžete se ve dvouměsíční lhůtě obrátit na soud a žádat vyslovení neplatnosti této výpovědi.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect