Nemoc.dávky

Jana | 14.3.2007 | Nemoc.dávky

Pracuji v marketu,směny mám dle rozpisu vedoucího-někdy osmi nebo dvanácti hodinové směny.Zaměstnavatel to nazývá nerovnoměrně rozložená prac.doba.Když máme paragraf nebo nemocenskou nechávají nám zaplatit jen dny od pondělí do pátku,jakoby jsme snad na víkend vždycky vyzdravěli.Prý bychom měli potom moc hodin,ale nemoc.dávky se vyplácí za dny a né hodiny snad a navíc to platí stát a né zaměstnavatel.Jak to je?Okrádají nás?Děkuji,Jana.

Odpověď:

Dobrý den,
nemocenské dávky se poskytují za kalendářní dny a ne za dny pracovní nebo za hodiny. Pokud Váš zaměstnavatel je organizace, která zaměstnává více než 25 zaměstnanců, vyplácí nemocenské dávky on, a to jednak z částky, která Vám byla již stržena ze mzdy, tak z částky, kterou za Vás zaměstnavatel již odvedl.
Pokud je Váš zaměstnavatel organizace zaměstnávající méně než 25 zaměstnanců, dávky za něj vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení, ovšem ze stejných prostředků.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect