odstupné

16.3.2007 | odstupné

Dobrý den,

jsem déle než rok na rodičovské dovolené a včera jsem dostala dopis od správkyně konkursní podstaty, že na firmu, kde jsem pracovala, byl podán návrh na konkurs. Nicméně jsem zjistila, že ten byl podán už v listopadu, tudíž minulý měsíc mi vypršela lhůta na uplatnění mzdových nároků. Mám ještě nějakou šanci získat odstupné? Existuje nějaká oznamovací povinnost pro ženy na rodičovské dovolené ať už od správkyně nebo od státu? Nechápu, jak se má běžný člověk dozvědět o konkursu, pakliže nekontroluje pravidelně úřední desku mpsv. Mockrát děkuji za odpověď.

Petra

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel má podle zákoníku práce povinnost informovat své zaměstnance o ekonomické a finanční situaci zaměstnavatele a jejím pravděpodobném vývoji, o právním postavení zaměstnavatele a jeho změnách, vnitřním uspořádání a osobě oprávněné jednat za zaměstnavatele v pracovněprávních vztazích a uskutečněných změnách v předmětu činnosti zaměstnavatele a o základních otázkách pracovních podmínek a jejich změnách.
Zákoník práce nestanoví žádnou lhůtu k vyplacení odstupného ani jiných mzdových nároků, kromě tříleté promlčecí lhůty, ve které můžete tyto nároky uplatnit u soud.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect