Neplacené volno

26.3.2007 | Neplacené volno

Dobrý den, chci jet do zahraničí na měsíc za synem od 1.5. Požádala jsem zaměstnavatele o poskytnutí neplaceného volna, zaměstnavatel zprvu souhlasil. Pak ale mzdová přišla s tím, že mám ještě z loňska nevyčerpanou dovolenou v délce 15 dnů a že podle zákoníku práce si nejdříve musím vyčerpat dovolenou a pak teprve mohu dostat neplacené volno. Je to opravdu tak? Je nutné nejdříve vyčerpat veškerou dovolenou? Vím, že zaměstnavatel mi může určit čerpání dovolené i že záleží na jeho vůli, zda mi poskytne neplacené volno, ale raději bych využila dovolenou jindy. Zaměstnavatel je ochotný, vyšel by mi i vstříc, ale tvrdí, že podle zákoníku práce to prý nejde ... Děkuju za odpověď. J.Š.

Odpověď:

V daném případě se nejedná o diskriminaci na pracovním trhu.

Tuto skutečnost zákoník práce explixitně neupravuje. Máte však pravdu v tom, že zaměstnavatel vám může určit čerpání dovolené a to v termínu, který sám určí. Skutečnost, že se vám snaží vyhovět a poskytnout i neplacené volno - tedy omluvit vaší nepřítomnost v práci po dobu jednoho měsíce vidím jako velmi vstřícný krok z jeho strany.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect