Smlouva na dobu určitou

Hana Vymětalová | 3.4.2007 | Smlouva na dobu určitou

Dobrý den. Mám smlouvu na dobu určitou do 30.6.2007. Do zaměstnání jsem nastoupila 28.2.2005 a podnik mi po půl roce vždy prodlužoval smlouvu na dobu určitou. Na posledy mi ji prodloužil 20.12.2006. Mám nárok na smlouvu na dobu neurčitou? Jestli ano, jak mám postupovat? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru. Toto platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky, to znamená, že pro prodlužování stávající smlouvy nebo sjednání nové smlouvy na dobu určitou platí rovněž dvouletý limit.
Sjedná-li zaměstnavatel se zaměstnancem trvání pracovního poměru na dobu určitou, ačkoliv nebyly splněny výše zmíněné podmínky a oznámil-li zaměstnanec před uplynutím sjednané doby písemně zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
Návrh na určení, zda podmínky byly splněny, může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect