Diskriminace

Cecilka | 24.4.2007 | Diskriminace

Dobrý den, chtěla bych Vás touto cestou požádat o radu. 10 let pracuji na úřadě jako pracovník kontroly. Nikdy jsem neměla ze strany nadřízené písemné ani ústní připomínky k mojí práci. V letošním roce se ale situace obrátila. V průběhu jedné dost složité kontroly vedoucí udělala chybu a chtěla po mne, abych jí vzala na sebe. To jsem neudělala, byla jsem donucena písemnou formou sdělit jak probíhalo jednání a kdo tu chybu /dost závažnou /udělal. Od té doby začalo peklo, jako vyhledávání chyb, odmítání spolupráce apod. V rámci kontrolní činnosti se vybíraji blokové pokuty, které se odvádí na pokladnu a koncem roku se dělá vyúčtování. To jsem tak v roce 2006 udělala.V březnu 2007 mi bylo sděleno, že jsem za rok 2006 neodevzdala 2000,- Kč. K tomu musím podotknout, že mi vedoucí sebrala všechny doklady kopii pokladních odvodů apod., takže jsem neměla možnost si sama překontrovolovat, jak k případné chybě došlo. Blokové knížky, za které mám hmotnou odpovědnost, mi byly spolu s doklady zadržovány několik dní. Na radu právníka jsem 2000,- Kč uhradila, s tím že nevím jak chybě došlo. Jako potrestání mi bylo odebráno osobní ohodnocení na 1 měsíc a uděleno ústní napomenutí. Neustále mi bylo vnucováno, že jsem si peníze půjčila a po celém oddělení byl rozeslán tzv. zápis z porady, ve kterém vedoucí uvádí, že jsem zpronevěřila výše uvedenou částku. K tomu mohu jen říci, že ze 10 let jsem nikdy neměla schodek v odvodu peněz a netuším jak k tomuto došlo. Jako další trest, mi byl udělen zákaz kontrolní činnosti v terénu. Je to nelogické, protože kontrolu provádím v kanceláři a blokové pokuty vybírám dál. Za úkoly dostávám obtížné kontroly ve časových lhůtách, které nejsou reálné. Momentálně jsem v pracovní neschopnosti, protože se již 10 let léčím s chronickým zánětem štítné žlázy a tlak, který byl vyvíjen na pracovišti, se již nedal snést. Chtěla jsem se zeptat:
může mi dát zaměstnavatel v době pracovní neschopnosti napomenutí za porušování pracovních povinností?
pokud dám výpověď, lze v době neschopnosti a pokud to nebude výpověď dohodnou, jak je to s dvouměsíční výpovědní lhůtou?

Odpověď:

Dobrý den,
s velkou pravděpodobností jste se stala obětí tzv. pronásledování na pracovišti. Výkon práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiného účastníka pracovněprávního vztahu a nesmí být v rozporu s dobrými mravy. Zaměstnavatel nesmí zaměstnance jakýmkoliv způsobem postihovat nebo znevýhodňovat proto, že se zákonným způsobem domáhá svých práv vyplývajících z pracovněprávních vztahů.
Před tím, než se pracovní poměr rozhodnete ukončit, obraťte se na inspektorát práce se žádostí o prošetření celé situace v rámci kontroly. Inspektorát práce může po Vašem zaměstnavateli požadovat veškeré doklady potřebné ke kontrole.
Napomenutí Vám zaměstnavatel v době pracovní neschopnosti dát může, protože to zákon nezakazuje. Nebylo by to ale logické a dal by Vám k dispozici další důkaz o svém protiprávním jednání.
Zaměstnanec může dát výpověď i v pracovní neschopnosti. V případě, že se se zaměstnavatelem nedohodnou jinak, platí dvouměsíční výpovědní doba.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect