odstupné

Cvrčková Kateřina | 16.5.2007 | odstupné

Dobrý den,
jsem na mateřské dovolené.Firma ve které jsem byla zaměstnaná skončila svojí činnost.Požadovala jsem odstupné,ale bylo mi řečeno,že na něj jakožto na mateřské nemám nárok.A s tím souvisí i můj druhý dotaz.Výpověď mi bude doručena poštou,jestliže můžu nárokovat odstupné nesmím výpověď podepsat?Děkuji a jsem s pozdravem.

Odpověď:

Dobrý den,
podle zákoníku práce mají na odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku nárok všichni zaměstnanci, kterým byla dána výpověď v souvisloslosti s ukončením činnosti zaměstnavatele, nebo z tohoto důvodu podepsali dohodu o ukončení pracovního poměru. Zákon nečiní rozdíl mezi aktivními zaměstnanci a zaměstnanci, kteří vykonávají svá rodičovská práva. Na odstupné nárok máte a po zaměstnavateli ho požadujte.
Výpověď je platná doručením druhé straně a Váš podpis na tom nic nezmění. Jiné je to z dohodou o ukončení pracovního poměru, která se stává platnou až po souhlasu obou smluvních stran. Na odstupné máte nárok i po skončení pracovního poměru.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect