prac.úraz

Dudová | 17.5.2007 | prac.úraz

Dobrý den,můj dotaz zní:pracuji jako personalistka,každý rok ale zaskakuji po práci za uklizečku na dovolené.Tento týden jsem odpracovala 3 dny na dohodu oprov.práce,při uklidu jsem si způsobila úraz-neschopenka-sádra na ruce-dohodu jsme ukončila datem 16.5. a od 17.5.tuto práci vykonává jiná žena.Jsem v neschopnosti i v HPP,jelikož se sádrou nemohu pracovat,zaměstnavatel odmítl ND uznat ve výši prac.úrazu s tím,že úraz se stal při úklidu a ještě ne po 7 odprac.dnech.Jak postupovat? Svou hlavní práci nemohu vykonávat a budu doma za poloviční ND,je to spravedlivé?
Děkuji E.Dudová

Odpověď:

Dobrý den,
na dohodu o provedení práce se vztahují stejná zákonná ustanovení jako pro pracovní poměr. Pokud jste se zranila při práci, kterou jste vykonávala podle dohody o provedení práce, nastal u Vás pracovní úraz. Na době úrazu nezáleží.
Pokud vykonáváte více prací pro stejného zaměstnavatele, není podstatné při vykonávání které činnosti se Vám úraz stal. Důležité je, že se Vám stal při plnění pracovního úkolu. Zaměstnavatel Vám proto musí poskytnou nemocenské dávky za pracovní úraz.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect