nemocenská ve zkušební době

Marta | 17.5.2007 | nemocenská ve zkušební době

Mám dotaz, dva měsíce jsem zaměstnaná u jedné firmy, ale v pondělí 14,05, mi telefonicky oznámili ukončení prac. poměru. Firma sídlí v Plzni, včera si přijeli pro služební vůz, a zboží, které jsem měla u sebe, podepsala jsem pouze předávací protokol. Ale dne 15.05. jsem byla u lékaře, kde mi byla vystavená neschopenka. Dotaz zní,: jaké mám nyní nároky na nemocenskou, kdo jí vyplácí, a zhruba kolik se platí, když podle prac.smlouvy mám uvedený plat 16 tis hrubého. A podotýkám, že mi ještě nedali podepsat výpověď, a kdy jí mám tedy podepsat, zda-li po skončení prac. neschopnosti, nebo když třeba za týden přijedou s výpovědí, kde bude uveden datum 16.05.2007, kdy mi jasně řekli, že tímto dnem jsem skončila pracovní poměr. Moc děkuji za radu, nebo za kontakty.

Odpověď:

Dobrý den,
výpověď z pracovního poměru musí být písemná a musí v ní být uveden výpovědní důvod, jinak je neplatná. Důvod výpovědi nesmí být dodatečně měněn. Podle zákoníku práce máte nárok na dvouměsíční výpovědní dobu, pokud se ze zaměstnavatelem nedomluvte jinak. Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce.
Pokud nebudete souhlasit z důvodem výpovědi, můžete podat u soudu žalobu na její určení neplatnosti, a to do dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit.
Budete-li trvat na dodržení výpovědní doby, což Vám doporučuji, bude Vám nemocenskou vyplácet zaměstnavatel. V opačném případně se obraťte na Českou správu sociálního zabezpečení.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect